Gezond eten en toch aankomen: de energiebalans

Wat steeds meer mensen gaan begrijpen is dat de enige, jawel de enige, manier om af te vallen het creëren van een energietekort is. Dat wil zeggen: meer verbranden dan met voeding binnenkrijgen. Dat werkt als volgt:

Gezond eten en toch aankomen: de energiebalans

Een lichaam met overgewicht heeft (vrijwel) altijd een hoge hoeveelheid vet. Deze vetreserves zijn aanwezig in het lichaam door een te lange periode van een energieoverschot: er is over lange tijd meer gegeten dan nodig was wat resulteerde in de opslag van deze voeding als energie in de vorm van vet. Over lange tijd teveel eten zorgt in vrijwel alle gevallen voor vetopslag.

Wanneer u ervoor wilt zorgen dat dit vet verdwijnt dan is de enige oplossing: dit vet gaan gebruiken als energiebron. En de enige manier waarop dat gebeurt is het forceren van een energietekort: het beperken van de inname met voeding zodat het lichaam vetreserves gaat gebruiken voor alle lichaamsfuncties.

De laatste tijd is er nogal veel gaande op het gebied van ‘gezonde’ voeding. Wat daar precies mee bedoelt wordt is voor iedereen anders, maar in veel gevallen komt het neer op een gevarieerd dieet met voldoende voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en sporenelementen en de juiste hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten. ‘Gezonde’ voeding lijkt dus ultiem, maar dat is niet het geval.

Ook wanneer er van deze zogenaamde ‘gezonde’ voeding teveel wordt gegeten, meer dan het lichaam nodig heeft, zal gewichtstoename het gevolg zijn. Het is daarom erg belangrijk om te beseffen dat de kwantiteit van het voedsel de enige bepalende factor is voor overgewicht, maar ook voor gewichtsverlies.

Natuurlijk, het gevarieerd eten van verse producten met hoge voedingswaarde is altijd aan te raden, maar dit is pas belangrijk wanneer de hoeveelheid juist is.

Het probleem wat ontstaat bij veel mensen is dat ze ervan overtuigd zijn gezond te eten, maar niet afvallen wanneer ze dit willen. De enige oplossing in dit geval is het veranderen van de energiebalans: denken aan de hoeveelheid.

Sporten, als manier om meer te verbruiken, is pas op de laatste plaats een gunstig advies. Sporten is er om ons hart- en longsysteem vitaal te houden en om andere redenen, maar het is gemakkelijker om minder te eten dan om veel te verbranden.

Gezond eten, wat het ook betekent, is geen garantie voor succes. Het is de energiebalans die bepaalt of u afvalt, aankomt of op gewicht blijft.

Valt u niet af? Eet dan minder. Komt u niet aan? Eet dan meer. 

 Bron: Skafit