Investeren in gezondheid en geluk

Duurzaam gezond_DEF

Mensen worden ouder en de pensioenleeftijd gaat omhoog. Op dit moment werken we allemaal door tot 67 jaar en dit zal in de toekomst alleen nog maar omhoog gaan. Hoe mooi is het om dat in goede gezondheid te kunnen doen.

We kunnen niet altijd voorkomen dat we ziek worden, soms overkomen ons dingen waar we niet om hebben gevraagd. Desalniettemin is het onze eigen verantwoordelijkheid om zo gezond mogelijk te leven en hiervan dan de vruchten te kunnen plukken op korte en op lange termijn. Toch is ook de werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van zijn medewerkers. Een groot deel van ons leven brengen we immers werkend door.

Duurzaam gezond

Bij Albert Heijn wordt gezondheid dan ook een steeds belangrijker thema. Ging het ‘managen van gezondheid’ tot voor kort nog met name om verzuimbegeleiding en re-integratie, nu ontwikkelen we  ook een visie op hoe we duurzaam gezond kunnen zijn. Als je gezond bent en gezond leeft, zit je immers lekkerder in je vel, ben je productiever en minder vaak ziek. Door gezond zijn en blijven echt vanuit de werkgever te ondersteunen, snijdt het mes aan twee kanten. Het is beter voor de medewerker en het levert voor de organisatie gezondere medewerkers en daardoor een betere productiviteit en minder verzuimkosten op. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat iedereen zich ervan bewust is dat gezondheid iets gezamenlijks is; zowel de medewerker als de werkgever heeft hierin een belangrijke rol. ‘Samen duurzaam gezond’ noemen we dat.

De batterij opladen

Hoe gezond je bent, hangt van veel factoren af. Sommigen van ons zijn zowel fysiek als mentaal heel gezond.  Maar het kan ook zijn dat je gezond eet en regelmatig sport, maar het door omstandigheden psychisch niet goed met je gaat. Of je privésituatie zorgt ervoor dat je niet lekker in je vel zit en daardoor minder presteert. Misschien heb je al heel lang het voornemen om te stoppen met roken, af te vallen of eindelijk eens die sportschool te bezoeken, maar is het er steeds niet van gekomen. Soms ben je je niet eens bewust van het feit dat je niet zo gezond leeft. Per individu kan het dus nogal verschillen wat er nodig is om duurzaam gezond te zijn. Toch is het voor de meesten van ons bij tijd en wijle nodig om onze ’batterij’ op te laden om goed te kunnen (blijven) functioneren.

Mogelijkheden voor medewerkers

Om iedereen de mogelijkheid te geven deze ‘batterij’ ook echt op te laden, heeft Albert Heijn voor medewerkers  bijvoorbeeld al een cursus stoppen met roken ontwikkeld, kunnen er allerlei sportieve workshops gedaan worden via een speciaal Fit&Fun-programma en is er het jaarlijkse Dam tot Dam evenement met 3000 startbewijzen voor Ahold-medewerkers. Ook is vorig jaar speciaal voor medewerkers op het hoofdkantoor Fit20 geïntroduceerd. Tegen inlevering van adv- of vakantie-uren kunnen zij onder werktijd wekelijks een sportprogramma van 20 minuten volgen. Hier zijn we heel trots op. Medewerkers gaan duidelijk (meer) bewegen, wat hun gezondheid ten goede komt. Maar tegelijkertijd is deze mogelijkheid er niet voor medewerkers in de winkels en de distributiecentra. En daar werkt toch het grootste gedeelte van onze medewerkers. Maar ja, hoe organiseer je dat? De meeste winkels zijn 7 dagen per week open en er wordt tot laat in de avond gewerkt. In de distributiecentra wordt zelfs dag en nacht gewerkt, in ploegendiensten. Gelukkig organiseren veel managers in de winkels en de distributiecentra sportieve activiteiten voor hun medewerkers. Toch vergt het forse inspanningen om iedereen in de organisatie te bereiken en te inspireren om duurzaam gezond te zijn.

Brainwave

Waarom maken we niet in ieder distributiecentrum een ‘spinning’-zaaltje, waar 2 keer per dag een uur gespind kan worden? Een halfuur in de tijd van de baas en een halfuur in de eigen tijd. Gratis natuurlijk, omdat Albert Heijn onderkent dat medewerkers in de distributiecentra fysiek zwaar werk doen en dus wil helpen om een ieders lichaam fit te houden. Nu en in de toekomst. Omdat Albert Heijn de gezondheid van zijn medewerkers belangrijk vindt. Dit is natuurlijk een brainwave, maar waarom zouden we zoiets niet kunnen doen? We denken ook na over hoe voor onze medewerkers een goede balans tussen werk en privé gestimuleerd kan worden. En over het belang van ‘gelukkige’ medewerkers. Dit moet uiteraard nog resulteren in concrete acties, maar goede ideeën en tips hierover zijn altijd welkom.

Een voorbeeld voor anderen

Zelf zou ik het geweldig vinden als Ahold zich de komende jaren echt op de kaart zet als ‘gezond’ bedrijf waar andere bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen. Dat we niet alleen innovatief zijn op het gebied van gezond eten en drinken, maar ook op het gebied van gezondheid en geluk van onze medewerkers. Ik ben er van overtuigd dat dit haalbaar is, maar het betekent wel investeren. Een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Bron: Albert Heijn blog