Kent u de impact van het milieu op de gezondheid?

Er wordt dezer dagen heel veel over het milieu gesproken naar aanleiding van de COP 21, de klimaatconferentie van Parijs 2015. Maar weet u wat de precieze impact van de achteruitgang van het milieu (luchtvervuiling en klimaatverandering) is op uw gezondheid ?

Impact wordt te vaak onderschat

Het milieu is belangrijker voor uw gezondheid dan u misschien wel denkt. De klimaatopwarming doet ons vooral aan natuurrampen denken, meestal in ver afgelegen landen. Maar we vergeten vaak dat de klimaatopwarming en de luchtvervuiling ook bij ons slachtoffers maken. Het aantal Belgen dat elk jaar vroegtijdig overlijdt wordt bijvoorbeeld op 11.000 geschat. Dat zijn dertig mensen per dag. Toch iets om over na te denken…

Op welke manier schaden de veranderingen in het milieu onze gezondheid?

De vervuilde lucht is natuurlijk slecht voor de longen. Die zijn er het eerste slachtoffer van. Astma en chronische bronchitis worden veroorzaakt en/of verslechteren door het fijn stof in de atmosfeer. Maar daar blijft het niet bij. Ook veel hart- en vaataandoeningen en diabetes worden bijvoorbeeld door het vervuilde milieu in de hand gewerkt.

Ook de klimaatopwarming heeft gevolgen voor onze gezondheid: ze leidt tot een stijging van het aantal ziektes als gevolg van de overmatige blootstelling aan de zon (cataract en huidkanker), er is de opkomst van ziektes in onze contreien (in het zuiden van Frankrijk, in België voorlopig nog niet) die overgedragen worden door dieren als de tijgermug terwijl die er voorheen niet konden overleven, enz.

Bron: E-gezondheid.be