Wanneer mag jij met pensioen?

met pensioen

De tijden veranderen. We worden steeds ouder en blijven langer gezond op deze aardbol rondlopen. Dat heeft financiƫle consequenties die de huidige economie lastig kan dragen. Om die reden wordt er getornd aan de pensioengerechtigde leeftijd. De tijden dat iedereen voor of op 65-jarige leeftijd met pensioen gaat, zijn voorbij.

Oude dag

Nederlanders houden zich liever niet bezig met hun oude dag. Pensioenvoorzieningen is een onderwerp dat we graag uit de weg gaan. In juni is het wetsvoorstel om de pensioenleeftijd naar 67 jaar te verhogen goedgekeurd. Dat houdt in dat de meeste van ons langer door moeten werken. En als je toch eerder wilt stoppen met werken dan is het van belang dat je zelf voor je oude dag voorziening zorgt om dit mogelijk te maken.

voorstel kabinet

Te weinig geld

Jette Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken geeft als voornaamste reden voor de verhoging van de pensioenleeftijd dat er te weinig geld is om iedereen te voorzien van een AOW uitkering. Om die reden is er twee jaar bijgekomen. Maar de verwachting is dat het daarmee niet zal ophouden. Door de vergrijzing zal het aantal werkende afnemen en de pensioengerechtigden toenemen. Dat zal betekenen dat we een lagere AOW-uitkering zullen krijgen of nog langer zullen moeten doorwerken.

AOW-leeftijd

Op de website van mijnpensioenoverzicht.nl kan je zien hoeveel AOW en pensioen je op dit moment al hebt opgebouwd. Daarnaast kun je met de onderstaande tool jouw exacte AOW-leeftijd berekenen. Dit zijn belangrijke hulpmiddelen om te berekenen hoe je er in de toekomst voor staat.

Bron: Ouderenbeleid.nl